Selecteer een pagina

Over ons

Leuk dat je een kijkje neemt op de website van XL Tulips. We vertellen je graag iets meer over het ontstaan, de relatie met Schouten Tulips en hoe we zijn gekomen waar we nu zijn.

Waar het begon…

Schouten Tulips heeft in 2018 zijn 50 jarig bestaan gevierd. Het is het bedrijf van de familie Schouten. Een groot gezin die aanvankelijk, zoals velen in die tijd hier in West-Friesland, is gestart in de groente. Toen de jongens ouder werden en eigen ideeën kregen, hadden ze ook de ambitie om te starten in de bollen en bloemen. Er kwam een schuur met kas op de Liederik in Zwaagdijk-Oost en al snel was de broeierij een feit. Gestart met de soorten van vader als de rode en gele Apeldoorn.

De Schoutens bleken harde werkers en al snel groeide de broeierij. Maar, meer van hetzelfde leverde niet per definitie meer op, je gooit op een gegeven moment je eigen prijzen in als er teveel op de markt komt. Nieuwe soorten werden aangekocht, deden hun intrede en bleken populairder als de soorten die al zoveel jaren dienst hadden gedaan.

Rechts op de foto Frank Schouten (met geruite broek)

De consument verrassen…

We ondervonden dat mensen, consumenten en bloemisten altijd opzoek bleven naar nieuwe soorten en verrast wilde worden door nieuwe kleuren en vormen. Die nieuwsgierigheid van de markt is iets  waar je iets mee moet. Zo ontstond het idee om met bijzonder variëteiten te gaan experimenteren.

Om het broeiseizoen voor de reguliere soorten te verlengen, verbouwde Schouten Tulips een deel van hun bollen in Bordeau, Frankrijk. Daar kon ook geëxperimenteerd worden met de zogenoemde `Franse tulpen`. De vele zonuren en het klimaat geven deze bollen extra energie en groeikracht. Toch bleek het broeien van de bloemen in Nederland niet eenvoudig. De kwaliteit bleef ver achter. Dus werd er gezocht naar andere oplossingen, hoe deden collega telers het en wat zijn mogelijkheden.

Jacco Grent

De samen werking met Jacco Grent kwam tot stand, een leergierige Wervershoofse jongen die in Italië aan het werk was. Het was zoeken naar de juiste formule, het was zoeken naar de juiste soorten, het was zoeken naar de juiste manier van oogsten en telen, het was zoeken naar de juiste manier van verwerken en transport. Het was een investering die tijd en doorzettingsvermogen nodig had.

Maar ze hielden vol, Frank Schouten met zijn kennis over de bollen en broeierij, en Jacco Grent met zijn kennis van de taal, mentaliteit en werken in Italië. Samen deelden ze het geloof en de passie voor het product.

Missie en visie

Het idee om met nieuwe exclusieve tulpen de klant te blijven verrassen speelt een grote rol bij XL Tulips. Hoe vernieuwend kun je zijn met ons oer Hollandse product ´de tulp´ en waar kun je als klein land, kweker en mens groot in zijn.

De verwondering in de kleurenpracht , vorm en lengte van de tulp geven mogelijkheden. Daar wil XL Tulips mee verder.